skip to Main Content
Infrarood Temperatuurmeter

Infrarood temperatuurmeter

Infrarood thermometer voor elke toepassing

Met een infrarood thermometer kunt u de temperatuur van een oppervlak meten zonder dat het wordt aangeraakt. Infrarood meters worden dan ook wel IR meters of IR Pyrometers genoemd. Een infrarood thermometer werkt met infrarode straling. Elke stof (medium) straalt infrarode straling af. De lens van de infrarood thermometer vangt deze straling op. De hoeveelheid opgevangen straling geeft de gemeten oppervlakte temperatuur aan. Wilt u een infrarood thermometer aanschaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. U leest er hieronder meer over.

Waarop letten bij aanschaffen?

Er zijn vier aandachtspunten waarop u moet letten bij de aanschaf van een infrarood temperatuur meter:

  • De optische verhouding
  • De emissiefactor
  • De richtlaser
  • Het temperatuurbereik

Optische verhouding

De optische verhouding is de verhouding van het meetoppervlak tot de meetafstand. Een goedkopere infrarood meter heeft meestal slechts een optische verhouding van 1:1. Een high-end infrarood thermometer kan een verhouding van 1:50 hebben. Hiermee kun je dus op een grote afstand een klein oppervlak meten.

Emissiefactor

Het soort oppervlak bepaalt ook de mate waarin de infraroodstraling van de omgeving wordt gereflecteerd. Als een oppervlak dof of mat is, wordt slecht een geringe hoeveelheid infrarood licht gereflecteerd. Is een oppervlak spiegelend? Dan wordt er veel infraroodlicht gereflecteerd. Dit noemt men ook wel de emissiefactor. High-end infraroodmeters kunnen meestal de emissiefactor corrigeren.

De
 richtlaser

De simple infrarood thermometers hebben geen richtlaser. Maar de betere modellen wel! U ziet dan duidelijk welk oppervlak u aan het meten bent. En de echte high-end meters hebben een tweede laserstraal, zodat het hele bereik wordt gemarkeerd. Dit komt het gebruiksgemak ten goede.

Temperatuurbereik

Afhankelijk van de temperatuur die gemeten moet worden, moet de infrarood thermometer hier qua temperatuurbereik bij aansluiten. Weet dat In een koele omgeving de infrarood thermometer een bepaalde aanpassingstijd nodig heeft.

Meer weten over klimaat onderwerpen? U leest ze hier.

Back To Top