skip to Main Content
Tips Om Milieuvriendelijk Je Houtkachel Te Stoken

Tips om milieuvriendelijk je houtkachel te stoken

Hoe verantwoord is een houtkachel?

De meeste mensen denken dat houtkachels niet erg goed zijn voor het milieu. Bij het stoken van een houtkachel komt immers fijnstof vrij, dezelfde stof die wordt uitgestoten door het verkeer. Wij van Twistonline dragen het milieu een warm hart toe en gingen daarom op onderzoek uit naar de duurzaamheid van houtkachels. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat het weldegelijk mogelijk is om verantwoord vuur te stoken in een houtkachel. Hoe dat moet lees je in dit artikel!

Laat de houtkachel aansluiten door een vakman

Wanneer je verantwoord wilt stoken is èèn van de belangrijkste dingen dat je kachel op de juiste manier is aangesloten. De EU-verordening heeft al ingevoerd dat vanaf 2022 alleen de houtkachels mogen worden verkocht die voldoen aan strenge milieuwetgevingen. Uiteindelijk bepaalt de vakkennis van de monteur de kwaliteit van de houtkachel. Kies dus voor een professionele en vakkundige expert op het gebied van houtkachels!

Stoken volgens de Zwitserse methode

De schadelijke uitstoot van een houtkachel kan flink worden beperkt door de zogeheten ‘Zwitserse methode’ om het hout te stoken. Voer deze methode uit in de de volgende stappen:

  1. Meet eerst het vochtpercentage in het hout, dit moet tussen de 15 en 20 procent liggen.
  2. Zet de luchttoevoer van de kachel helemaal open en plaats vervolgens de houtblokken kruislings op elkaar. De grote blokken leg je onderop en de kleinere bovenop de stapel.
  3. Voeg enkele aanmaakblokjes toe aan de bovenkant van de stapel en steek deze aan.
  4. Laat de deur van de kachel zo’n 5 minuten op een kiertje staan.
  5. Wanneer het hout goed is gaan branden sluit je de deur van de kachel.

De Zwitserse methode is dus eigenlijk omgekeerd stoken. Omdat het hout van bovenaf wordt aangestoken, krijgen zowel het hout als de verbrandingskamer de kans om langzamer op te warmen, zo krijg je zo min mogelijk rookontwikkeling. Het hout verbrandt optimaal, geleidelijk en het schoonst wanneer het op een hoge temperatuur verbrand.

Back To Top