skip to Main Content
Duurzaamheid En Milieuvriendelijkheid Bij Kleine Bouwprojecten

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bij kleine bouwprojecten

Aandacht voor het milieu

Binnen de bouw wordt aandacht voor het milieu en duurzaamheid alsmaar belangrijker. Gaat u een compleet nieuwe woning bouwen, dan zult u aan veel factoren voor duurzame bouw moeten voldoen. Dit wordt al vanuit de gemeente besloten. Maar ook voor kleine projecten is het belangrijk om te letten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. In dit blog nemen we als voorbeeld het plaatsen van nieuwe kozijnen. Waarop kunt u letten op het gebied van duurzaamheid wanneer u nieuwe kozijnen laat plaatsen?

Verantwoorde materialen

Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor producten die op een verantwoorde manier geproduceerd worden. Voor kunststof kozijnen is het merk Veka een goed voorbeeld. De grondstof voor deze kozijnen, PVC, kan heel makkelijk gerecycled worden. Dit gebeurd in een moderne recyclingsfabriek. Het proces is volledig geautomatiseerd en zorgt ervoor dat het PVC zonder verlies van kwaliteit teruggewonnen kan worden. Er worden vervolgens weer nieuwe Veka profielen van gemaakt. Ook tijdens het productieproces wordt er bij dit merk aandacht besteedt aan het milieu. Door gesloten circuits wordt het gebruik van energie en water tijdens het productieproces gereduceerd.

Producten met lange levensduur

Ook raden we aan om te kiezen voor materiaal met een lange levensduur. Doordat ze minder snel vervangen hoeven te worden, zorgen ze voor minder afval en minder uitstoot tijdens het productieproces. Bovendien is het belangrijk om aandacht te besteden aan de middelen die nodig zijn om het schoon te maken. Kunststof kozijnen zijn heel makkelijk in het onderhoud en gaan erg lang mee. Ze hoeven enkel schoongemaakt te worden met een zachte spons en eventueel wat (niet-schurend) schoonmaakmiddel op waterbasis om er weer als nieuw uit te zien. Ook is het verstandig om de bewegende delen 1 keer per jaar te laten controleren om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk goed blijven.

Duurzaamheid van woning vergroten

Ten slotte is het belangrijk om ook met kleine projecten rekening te houden met ‘the bigger picture’. Met een kleine aanpassing als een nieuw kozijn kunt u namelijk de duurzaamheid van uw woning vergroten. Kies bij kozijnen bijvoorbeeld voor profielen die voldoen aan de nieuwe EPN richtlijnen. Door middel van een U-waarde wordt de warmte isolering aangegeven. Bij een goede U-waarde, bent u verzekerd van het feit dat uw nieuwe kozijnen goed isoleren. Dat betekent minder energieverbruik en is beter voor het milieu, maar ook veel prettiger wonen.

Back To Top