skip to Main Content
Milieubewust Kachel Uitzoeken

Milieubewust kachel uitzoeken

Stoken met aandacht voor het milieu

Met een kachel of open haard in huis kunt u momenteel voordelig stoken. Daarnaast zorgt het ook voor veel extra gezelligheid. Door voor de juiste kachel te kiezen wordt het milieu hierbij zoveel mogelijk ontlast. In dit blog vertellen wij u waar u waar u op moet letten bij het vinden van een kachel die aan alledrie deze voorwaarden voldoet.

Kachel of open haard

Een open haard en een kachel verschillen op twee punten van elkaar. Zo is een open haard open waardoor de vlammen goed zichtbaar zijn en u veel extra sfeer aan uw woonkamer geeft. Een kachel is gesloten, vaak wel met een kijkglas om van de vlammen te genieten. Maar doordat een kachel gesloten is, is ook het rendement veel hoger. Zo verbrand een open haard het hout maar voor 20% en een HR-kachel wel tot 80%. Kortom, een open haard kies je vooral voor de sfeer en een kachel als het voordelige en milieubewuste alternatief.

Sfeer of rendement

Een belangrijke vraag is wat het doel van de kachel is. Is deze bedoeld als hoofdverwarming, bijverwarming of alleen voor de sfeer? Er zijn drie brandstoffen voor een kachel, hout, elektriciteit en gas. Wanneer u voor bijverwarming of een sfeerelement kiest, kunt u het af met elektriciteit of gas. Deze ontwikkelen niet zoveel warmte als bij houtstoken en zijn minder belastend voor het milieu. Hout kiest u als de kachel als hoofdverwarming dient. In dat geval speelt ook het materiaal waar de kachel van gemaakt is een rol.

Dit houdt namelijk warmte vast en zolang dit het geval is heeft u verwarming. Zo houdt gietijzer langer warmte vast dan staal en speksteen weer langer dan gietijzer. Een volledig spekstenen kachel hoeft maar een uur of twee te worden warm gestookt om daarna nog wel tot 6 uur lang warmte te blijven uitstralen.

Kies de juiste capaciteit

Bij een houtkachel is het belangrijk dat de capaciteit van de kachel overeenkomt met het volume van de te verwarmen ruimte. Te weinig betekent een koude kamer, te groot een onvolledige verbranding, en dat is weer slecht voor het milieu. Het is dan verstandig om voor een kleiner model te kiezen.

Vind de juiste kachel in Nijmegen

Zoals u ziet hebben de functie en de capaciteit van een kachel een grote invloed op de uitstoot en het milieu. Wilt u er absoluut zeker van zijn dat u de juiste kachel uitkiest? Neem dan contact op met een expert in kachels, dan bent u bovendien verzekerd van een goede installatie.

Wilt u meer lezen over milieubewuste kachels? Lees dan ook ons artikel over palletkachels.

Back To Top