skip to Main Content
Van Asbest In Je Dak Naar Zonnepanelen

Van asbest in je dak naar zonnepanelen

Zo ga je van asbest in je dak naar zonnepanelen

Vermoed jij dat jouw loods, stal of schuur asbest in het dak heeft, maar zou je toch graag naar zonnepanelen willen overgaan? Helaas kun je die in dat geval niet zomaar installeren. In dit artikel lees je over de 3 stappen die je kunt ondernemen om van je asbestdak af te komen, zodat je kunt overgaan naar duurzame zonnepanelen.

Asbest vaststellen door onderzoek

Om erachter te komen of er daadwerkelijk asbest voorkomt in jouw dak, is het belangrijk om dit vast te laten stellen door middel van een asbestinventarisatie. Er zijn enkele verschillende typen inventarisaties, die officieel allemaal onder de noemer ‘asbestinventarisatie’ vallen, maar onofficieel nog wel gebruikt worden. Zo kan er bijvoorbeeld alleen vluchtig worden gekeken naar visuele tekenen van de aanwezigheid van asbest, maar kan ook de onderliggende constructie van een pand uitgebreid worden onderzocht door een specialist. Mocht er uit het onderzoek komen dat er inderdaad asbest in je schuur of loods aanwezig is, dan moet dit gerapporteerd en gesaneerd worden door een specialistisch en gecertificeerd bedrijf, en kan het erg gevaarlijk voor de gezondheid zijn om hierna zomaar zonnepanelen op je dak aan te leggen.

Asbest verwijderen

Zodra er een asbestinventarisatierapport is opgesteld voor jouw stal, schuur of loods, kun je de asbest laten verwijderen door een asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Vergeet niet dat het verplicht is om de gemeente te melden dat je hiermee bezig gaat, en dat alle betrokken bedrijven volledig gecertificeerd dienen te zijn. Alle verwijderde asbest dient grondig en veilig afgevoerd te worden door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf, dus zeker niet door jezelf. Wanneer alle te saneren asbest verwijderd is, volgt er een eindcontrole, waarbij er wordt gekeken of er geen asbest is achtergebleven.

Reconstructie en plaatsing zonnepanelen

Na de sanering van de te verwijderen asbest, is het tijd voor de reconstructie van het dak en daarbij de plaatsing van zonnepanelen. Bepaal van tevoren het gewenste oppervlak, de rendabelheid en het type zonnepanelen dat het best past bij jouw gewenste resultaten, en bij je nieuwe dak. Neem in ieder geval altijd direct contact op met een specialist die jou helpt om de juiste stappen te doorlopen voor jouw dakrenovatie van asbest naar zonnepanelen.

Meer weten over klimaat, zonnepanelen en zonne-energie? Houd dan onze blogs en nieuwsberichten in de gaten en verzamel onze vele tips!

Back To Top