skip to Main Content
Welke Problemen Met Zonnepanelen Kunnen Ontstaan?

Welke problemen met zonnepanelen kunnen ontstaan?

4 meest voorkomende problemen met zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak zorgen voor gratis duurzame energie. Dat maakt ze ook razend populair. En daardoor lijkt het alsof er niets mis mee kan gaan. De vraag is dus: zijn ze echt zo zaligmakend als men het doet voorkomen? Ze zijn redelijk betrouwbaar, maar het kan ook wel misgaan met zonnepanelen. U leest hieronder in willekeurige volgorde wat er onder andere mee kan gebeuren.

Prestatiecijfers niet correct

Een van de meest voorkomende problemen met zonnepanelen is dat prestatiecijfers niet kloppen. Ofwel: het zonnepaneel haalt het opgegeven piekvermogen niet. Dat komt vooral voor bij zonnepanelen in het goedkope segment. Het kan dan zijn dat je denkt een zonnepaneel van 280 Wp gekocht te hebben, maar dat blijkt dat hij niet hoger komt dan 260 Wp. Dat is een verschil van 4%, en dat is best veel. Zeker voor consumenten is dat lastig te controleren.

Aanwezigheid van luchtbellen of vocht

Om de productiekosten laag te houden zijn sommige merken zonnepanelen niet goed gelamineerd. Een goede laminatie zorgt voor een vacuüm tussen de lagen. Een te kort en onzorgvuldig lamineerproces kan zorgen voor luchtbellen. En dat wil niemand. Want het leidt plaatselijk tot hogere temperaturen en daardoor minder rendement. Het kan daardoor ook tot vocht onder het glas leiden. Daardoor kan delaminatie ontstaan, waardoor de lagen van elkaar loskomen. In het meest ongunstige geval leidt het tot roestvorming, waardoor het paneel zelfs helemaal stuk gaat.

Brandgevaar door slechte contactverbindingen in Junction box

Onder het zonnepaneel zit een zogenaamde Junction box. Op deze kunststof aansluitkast is de bekabeling aangebracht. Bij veel zon kunnen de contacten en diodes in de Junction box flink heet worden. Daarom is voor elke diode in deze box een goed koelelement nodig. Die is meestal van aluminium gemaakt. Een slechte koeling zorgt voor een hoge weerstand en daardoor een lager rendement. Helaas wordt nog wel eens bezuinigd op de kwaliteit van de Junction box, met daardoor een risico op het ontstaan van vlambogen en zelfs brandgevaar. Ga daarom altijd op zoek naar zonnepanelen van goede kwaliteit.

Meer informatie over zonnepanelen vindt u onder deze link.

Back To Top